måndag 13 juni 2016

Mascoll – en kort bakgrund till projektet

Den här historien börjar egentligen i samma stund som den förste Mascoll någon gång under medeltiden kommer till Sverige och bosätter sig i Tengenetrakten. För min egen del börjar historien i slutet av 1980-talet då jag av min morfar får en sammanställning över hans del av släkten som hans bror, Svante Brolin, forskat fram under årtionden. Jag bläddrar i den och hittar det annorlunda namnet Mascoll men tänker inte så jättemycket på det. I ungefär samma veva har Christina Högmark-Bergman, som alltid hört talas om namnet när hon växte upp och blivit nyfiken, gett ut sin bok om släkten. Den här boken hör jag inte talas om då, utan det är först runt 2010 som jag första gången ser den på Landsarkivet i Göteborg.

2014, efter att ha släktforskat traditionellt i några år, hör jag talas om att man kan släktforska med DNA och det är efter det här som historien får verklig fart i modern tid. Ganska snart kommer jag i kontakt med andra DNA-testade med sina anor i Skaraborg och strax dyker namnet Mascoll upp hos flera av mina DNA-träffar. Till slut är vi fyra stycken som blir alltför nyfikna på detta för att kunna låta bli att undersöka det närmare och i oktober 2015 startar ett DNA-projekt som avser att kartlägga släkten och dess ursprung närmare. Strax efter detta får vi kontakt med Christina Högmark-Bergman som uppskattar vårt projekt och som ser det som ett sätt att komma vidare med det stora arbete som hon gjort gällande släkten.

Det här är bakgrunden till den här sidan. Sedan tidigare finns projektet på Family Tree DNA där vi välkomnar DNA-testade som vet att de är Mascollättlingar. Vi har också en sida på Facebook  där Mascollättlingar, även de som inte är DNA-testade, kan gå med. Den här sidan är ett komplement till dessa sidor och precis i uppstartsskedet. Vi hoppas kunna lägga ut mycket information här om DNA-projektet och även om andra saker som kan vara intressant ur Mascollsynpunkt. Vi håller på och sammanställer ett stort släktträd över släkten, dels baserat på Christina Högmark-Bergmans information och dels på information från våra medlemmar och det planerar vi att göra tillgängligt här lite senare. Vi kommer också att försöka säkerställa/komplettera trädet med kyrkboksreferenser och andra källor i möjligaste mån. Vi tar tacksamt emot synpunkter och idéer på hur den här sidan kan göras så bra det bara går.

Maria Brolin (vid tangentbordet)
Eva von Brömsen
Liselott Persson
Lena Sohlberg Wagner

3 kommentarer:

  1. Jag är så glad och imponerad av att ni driver detta projekt. Hoppas att det kommer att bli lyckosamt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Tack Barbro! Och tack till dig för att du drog igång träffen i Grästorp. Tillsammans gör vi det här projektet till något bra.

    SvaraRadera