8 juni kom äntligen svaret på Daniel Wilsons DNA-test, både på STR-testet gällande Y-DNA på 12 markörer och på Family Finder. Ni som följt oss på Facebook tidigare och var med på mötet i Grästorp den 9 april kommer kanske ihåg att vi sedan tidigare trott att Mascolls huvudhaplogrupp skulle vara R1a. Detta då Alf Silfverstolpe, som är känd ättling till Mascoll, tillhör en undergrupp till den haplogruppen samt då en annan testad person som anger Mascoll som anfader även han tillhör en undergrupp till R1a. Igår kom så alltså svaret som vi hoppades skulle bekräfta det vi trodde och hoppades, och det gjorde det! Daniel Wilson tillhör även han R1a vilket känns väldigt bra då vi nu kan fortsätta att gå vidare med ett mer avancerat test.
Vi avser att beställa ett Big-Y när rean på Family Tree DNA kommer och vi hoppas på bra priser då. Vi har kommit en bra bit på finansieringen och har ca. 1700 kr kvar och är självklart tacksamma för om fler kan bidra med en liten summa. Hör av dig till mig om du är intresserad och vill vara med och bidra till det här spännande projektet. Med hjälp av Big-Y och tillhörande analys hos YFull kommer vi komma betydligt längre ut på haplogruppsträdet än vad vi är idag, och förhoppningsvis kommer vi då att börja kunna urskönja om det finns ett skotskt arv eller kanske ett tyskt, eller något annat. Vi är fortfarande bara i början av detta spännande arbete och har mycket kvar, men det här är en bra start. Vi har en spännande tid framför oss!
När vi testade Daniel i april valde vi också att förutom att beställa ett Y-test även beställa ett autosomalt Family Finder-test för honom och han har flera kända Mascollättlingar i sin träfflista.
I projektet Mascoll (som finns hos Family Tree DNA) ligger fokus framförallt på att dra nytta av DNA för att komplettera den traditionella släktforskningen under historisk tid. Med hjälp av våra DNA-tester kan vi tillsammans, steg-för-steg, kartlägga ättlingarna till Matskol - Mascoll - Maskåhl - Maskåll. Välkommen till denna sidan du som är ättling till släkten eller bara intresserad!
tisdag 14 juni 2016
Brolinare, Mascoll och DNA (28 maj)
Lördagen 28 maj hade Brolinfamiljen årsmöte i Hyringa-Längnums bygdegård. Vi Brolinare är alla ättlingar till Mascolls och i år fokuserade årsmötet på släkten Mascoll och DNA. Christina Högmark Bergman kom ner från Stockholm och berättade om släkten och om sitt arbete med att kartlägga släkten. Det var väldigt intressant att höra det direkt från henne och det gavs även möjlighet att köpa hennes två böcker om släkten. Jag föreläste om hur man kan använda DNA i släktforskningen och det gavs även möjlighet att DNA-testa sig, vilket några tog tillfälle till. Så fler Mascollättlingar är nu testade.
Nya Lidköpingstidningen var där och gjorde ett reportage om evenemanget och det bifogas.
Nya Lidköpingstidningen var där och gjorde ett reportage om evenemanget och det bifogas.
DNA och Mascoll – Modern teknik och gammal släkt (9 april)
Lördagen 9 april hölls det första mötet om Mascoll och DNA i Grästorp, arrangerat av Barbro Backlund och Rune Pettersson, under namnet "DNA och Mascoll – Modern teknik och gammal släkt". Evenemanget hölls i Bellmansalen i Kulturhuset och ca. 70 personer kom. I samband med detta fick man möjlighet att DNA-testa sig om man var intresserad och totalt delades 20 kit ut. En del gick till Mascollättlingar och en del till andra intresserade. Eva von Brömsen föreläste om DNA och hur vi kan använda det i vår forskning om Mascoll och hon redovisade även det vi vet om Mascolls DNA. Samtidigt testades Daniel Wilson, Mascollättling i rakt nedstigande manligt led från Mascoll och hans resultat kommer att bli väldigt viktigt för det fortsatta arbetet med projektet.
Nya Lidköpings-tidningen skrev om evenemanget både före och efteråt.
Nya Lidköpings-tidningen skrev om evenemanget både före och efteråt.
måndag 13 juni 2016
Mascoll – en kort bakgrund till projektet
Den här historien börjar egentligen i samma stund som den förste Mascoll någon gång under medeltiden kommer till Sverige och bosätter sig i Tengenetrakten. För min egen del börjar historien i slutet av 1980-talet då jag av min morfar får en sammanställning över hans del av släkten som hans bror, Svante Brolin, forskat fram under årtionden. Jag bläddrar i den och hittar det annorlunda namnet Mascoll men tänker inte så jättemycket på det. I ungefär samma veva har Christina Högmark-Bergman, som alltid hört talas om namnet när hon växte upp och blivit nyfiken, gett ut sin bok om släkten. Den här boken hör jag inte talas om då, utan det är först runt 2010 som jag första gången ser den på Landsarkivet i Göteborg.
2014, efter att ha släktforskat traditionellt i några år, hör jag talas om att man kan släktforska med DNA och det är efter det här som historien får verklig fart i modern tid. Ganska snart kommer jag i kontakt med andra DNA-testade med sina anor i Skaraborg och strax dyker namnet Mascoll upp hos flera av mina DNA-träffar. Till slut är vi fyra stycken som blir alltför nyfikna på detta för att kunna låta bli att undersöka det närmare och i oktober 2015 startar ett DNA-projekt som avser att kartlägga släkten och dess ursprung närmare. Strax efter detta får vi kontakt med Christina Högmark-Bergman som uppskattar vårt projekt och som ser det som ett sätt att komma vidare med det stora arbete som hon gjort gällande släkten.
Det här är bakgrunden till den här sidan. Sedan tidigare finns projektet på Family Tree DNA där vi välkomnar DNA-testade som vet att de är Mascollättlingar. Vi har också en sida på Facebook där Mascollättlingar, även de som inte är DNA-testade, kan gå med. Den här sidan är ett komplement till dessa sidor och precis i uppstartsskedet. Vi hoppas kunna lägga ut mycket information här om DNA-projektet och även om andra saker som kan vara intressant ur Mascollsynpunkt. Vi håller på och sammanställer ett stort släktträd över släkten, dels baserat på Christina Högmark-Bergmans information och dels på information från våra medlemmar och det planerar vi att göra tillgängligt här lite senare. Vi kommer också att försöka säkerställa/komplettera trädet med kyrkboksreferenser och andra källor i möjligaste mån. Vi tar tacksamt emot synpunkter och idéer på hur den här sidan kan göras så bra det bara går.
Maria Brolin (vid tangentbordet)
Eva von Brömsen
Liselott Persson
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)